Verdiepingscursus Family Centered Care (FCC)

Voor wie is de cursus Voorbereid Ouderschap in de Geboortezorg bestemd?

Nu het Path Project is afgerond gaan we binnen Voorbereid Ouderschap door met het geven van de cursussen.  De basiscursus is een training om Family Centered Care (FCC) te integreren in opleiding en praktijk.  

Waarom is het belangrijk om bekend te zijn met en FCC in de praktijk?

In de praktijk heeft de FCC een grote invloed op de veranderingen die moeten plaatsvinden in een ziekenhuis, afdelingscultuur, organisatie en van je werkzaamheden. Dit proces vraagt allereerst om bewustwording en vervolgens het opnieuw invulling geven aan je rol en bijkomende verantwoordelijkheden als verpleegkundige en niet onbelangrijk een ander verwachtingsperspectief. FCC in de praktijk geldt voor alle patiëntencategorieën.

Voor wie is deze verdiepende cursus” FFC in de Geboortezorg” bedoeld?

Deze verdiepende cursus is voor jou als professional bestemd wanneer je de basisprincipes van FFC reeds implementeert in de praktijk en je werkzaam bent als obstetrieverpleegkundige, kinderverpleegkundige en/of neonatologieverpleegkundige. Ook voor overige professionals werkzaam in de Geboortezorg is deze cursus toegankelijk en zeker een verrijking.

Waarom deze verdiepende cursus?

De FCC in de Geboortezorg is gestoeld op eisen die gesteld worden aan alle professionals binnen de perinatale zorg. Deze eisen zijn tot stand gekomen door wetenschappelijk onderzoek, de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese richtlijnen (EFCNI) waarin de standaard zorg die ouders en professionals nodig vinden zijn opgesteld. Als we de hierboven genoemde aspecten in ogenschouw nemen dan is het bouwen van familiekamers en suites is niet genoeg om een visie als FCC te realiseren in de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis.

Wat brengt de cursus jou?

Na het volgen van deze cursus bezit je nieuwe inzichten die gebaseerd zijn op recent wetenschappelijk onderzoek in de geboortezorg en neonatologie en kun je binnen alle facetten de vaardigheden uitvoeren en zo nodig verbeteren. Én even zo belangrijk gemotiveerd en geïnspireerd zijn om de zorg voor ouders en kind te optimaliseren.

Wat houdt de cursus in?

De inhoud van de verdiepingscursus in Geboortezorg en Neonatologie is als volgt:

Voorbereiding:

  • Literatuur Boek FCC in de Geboortezorg en Neonatologie (14 uur)
  • 6 modules: Neurobiologie van gehechtheid, Sensitiviteit en Gehechtheid, Kangaroo Care, Ontwikkelingsgerichte zorg (6 uur)

Praktijk (instaptoets)

  • Voorbereidende praktijk Opdracht:
  • Maken van een paar korte opnames van een zorgsituatie in je eigen praktijk die je meeneemt naar de praktijkdag. Deze opnames worden bekeken en besproken.
  • 2 praktijkdagen Kangaroo Care/ Ontwikkelingsgerichte zorg (16 uur)

Is de cursus geaccrediteerd?

De cursus is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V &V voor de expertisegebieden VOGH (Voortplanting Obstetrie en Gynaecologie) Kinderverpleegkunde en Neonatologie op 36 punten (14 uur literatuur, 6 (uur) e-learning modules en 16 uur praktijktraining)

Wat is de tijdsinvestering?

De totale tijdsinvestering is 36 uur

Wat is de minimale deelname?

20 deelnemers

De kosten per deelnemer:

Euro 400,00 ex BTW 21 %

Wilt u meer informatie over de cursus;

Stuur een email naar info@voorbereidouderschap.nl