In Voorbereid Ouderschap werken wij, Jacobien Wagemaker, Ingrid Hankes Drielsma en Anne Marie Enneking-Louwerse, samen om Voorbereid Ouderschap als het ‘Nieuwe Normaal’ in de maatschappij te brengen.
Beroepsmatig kennen wij elkaar al jaren en vonden elkaar toen het cursusboek Family Centered Care in geboortezorg en neonatologie werd geschreven. Dit boek leidde tot de (door)ontwikkeling van diverse tools en trainingen in het PerinAtal menTal Health project.
Jacobien is kinderverpleegkundige, adviseur, trainer, projectleider, onderzoeker, moeder van een pre term geboren zoon en auteur. Zij stond aan de wieg van het nieuwe zorgsysteem Family Centered Single Room Care, van het Medische Kindzorg Samenwerking en medeontwikkelaar van de Kwaliteitscriteria ‘Wat Ouders Willen’. Zij heeft inmiddels al ruim 40 ziekenhuizen ondersteund met het maken van Quick Scans, business cases, projectplannen, nieuw- en verbouw plannen, het ontwikkelen van nieuwe informatie en tools. Zij blijft zich inzetten om informatie en trainingen te ontwikkelen en aan te bieden om Family Centered Care te integreren in opleiding en praktijk.
Anne Marie is zelfstandig ondernemer van haar bedrijf Benjamin Care waaruit ze medische hulpmiddelen ontwikkelt voor moeder en kind. Als Kinder- en ICN Verpleegkundige werkte ze jarenlang op de kinderafdeling en Neonatale Intensive Care.
Daarnaast is ze docent, Kangaroo Care Consultant en moeder van 4 kinderen waarvan de jongste zoon extreem prematuur geboren werd. De geboorte van haar zoon maakte haar naast professional ook ervaringsdeskundige.
Zij heeft de overtuiging en de missie dat Kangoeroezorg de gouden standaard zou moeten zijn in de zorg voor alle pasgeborenen. De basis om dit te verwezenlijken is het Zero-Separation beleid vanaf het moment van geboorte. Ouders en kind horen bij elkaar en mogen nooit gescheiden worden.
Alleen op deze wijze wordt een optimale hechting en ontwikkeling van de baby mogelijk gemaakt en wordt stress en trauma zoveel mogelijk voorkomen. Ze geeft trainingen, presentaties en schrijft artikelen. Zo bereikt zij belanghebbenden en professionals in binnen- en buitenland. Zij is van mening dat Kangoeroezorg een evident onderdeel van de behandeling en zorg voor preterme en zieke baby is.
Niet de couveuse maar bij de ouders in huid-op huidcontact is de ideale plek voor de baby. De World Health Organisation adviseert min 8 -24 uur huid-op-huidcontact per dag als ‘best practice’. De dagelijkse praktijk leert dat dit advies onvoldoende wordt nageleefd. Haar droom is om deze standaard in Nederland en buiten de grenzen te realiseren. Dagelijks zet zij zich in om dit waar te maken.
Ingrid is verloskundige, kinder-, kinder intensive care-, intensive care neonatologie verpleegkundige, docent (NP), NIDCAP ontwikkelingsspecialist en trainer, auteur.